Aktualności

2017.06.23 UROCZYSTE ZAKOŃCZENIE ROKU SZKOLNEGO 2016/2017


2017.06.21 APEL NA TEMAT „BEZPIECZEŃSTWA W CZASIE WAKACJI”

W dniu 21 czerwca 2017 r. pedagog szkolny pani Czesława Przebieracz przeprowadziła apel na temat „Bezpieczeństwo w czasie wakacji”. Zapoznała uczniów z zasadami bezpiecznego zachowania nad wodą, w wodzie i na wodzie, przypomniała gdzie wolno się kąpać, gdzie nie należy się kąpać, kiedy nie należy wchodzić do wody. Przypomniała także zasady bezpiecznego opalania się. A wszystko po to aby, wszyscy razem zdrowi i cali spotkali się w nowym roku szkolnym 2017/2018.

2017.06.09 SMACZNIE, LOKALNIE I REGIONALNIE

Grysik z rabarbarem, chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, bugle zembrzyckie oraz kompot rabarbarowo-jabłkowo-miętowy – potrawy i napój kuchni regionalnych, stały się niecodziennymi, dodatkowymi przysmakami drugiego śniadania społeczności uczniowskiej szkół ponadgimnazjalnych w dniu 9 czerwca 2017 r. Były one współfinansowane ze środków Samorządu Uczniowskiego, którego opiekunkami są nauczyciele – Teresa Piontek i Mariola Michna. Przygotowanie kruchych i chrupkich bugli zembrzyckich – specjału kuchni Podhala zaliczanego do zdrowej żywności, ze względu na bardzo pracochłonny proces, rozpoczęli uczniowie już dwa dni wcześniej, na zajęciach Szkolnego Kółka Wiedzy Gastronomicznej „Smaki lokalne i regionalne”, prowadzonego przez nauczyciela zawodu Izabelę Szczęsny. Uczniowie Radek, Przemek i Jakub, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, przygotowali ciasto z mąki pszennej i drożdży z dodatkiem odrobiny soli, uformowali z niego charakterystyczne nieduże kółka, a następnie ugotowali we wrzątku. Na koniec, po wyjęciu bugli z wody, posypali je sezamem i wypiekli w rozgrzanym piekarniku. Grysik z rabarbarem, chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, kompot rabarbarowo-jabłkowo-miętowy to już efekt kulinarnej pracy w godzinach porannych drugiego śniadania Angeliki, Jakuba i Piotrka. Grysik z rabarbarem – śląski deser, wyśmienity dla wszystkich, przyrządzony został na wywarze z rabarbaru, zagęszczonym kaszą manną. Polecany jest on zarówno osobom na diecie, jak i przy ogólnym, zdrowym odżywianiu. W 100 g zawiera tylko 9 kcal. Mniej pracochłonne, proste i łatwe dla uczniów było wykonanie pysznej polskiej kanapki – chleba ze smalcem i plasterkami ogórków kiszonych. Ciekawostką jest to, że taka kanapka jeszcze kilkadziesiąt lat temu (bez ogórków) była podstawowym drugim śniadaniem w szkołach. Te bardzo smaczne specjały, wraz z orzeźwiającym i zdrowym kompotem rabarbarowo-jabłkowo-miętowym, przygotowane i zaserwowane podczas drugiego śniadania przez uczniów z klas I i II kt, bardzo wszystkim smakowały, rozpływając się w ustach w ekspresowym tempie. Izabela Szczęsny


2017.06.07 POŻEGNANIE KLAS „P”
W dniu 07.06.2017 r. odbyło się  Uroczyste Pożegnanie  Absolwentów klas trzecich  Szkoły Przysposabiającej do Pracy.
Na Uroczystości byli obecni Dyrektorzy: Szkoły, Ośrodka, Kierownik Szkolenia Praktycznego, Nauczyciele Szkoły,  Absolwenci z Rodzicami i Opiekunami oraz Koleżanki i Koledzy absolwentów. Uczniowie prezentowali swoje umiejętności artystyczne, były podziękowania, życzenia oraz upominki.
Wszyscy bawiliśmy się dobrze, a uczniowie kończący szkołę dziękowali gościom za trud włożony w ich naukę i wychowanie.
Absolwenci  i Wychowawca klasy trzeciej


2017.06.02 TARGI GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIE „PYSZNA POLSKA 2017” 

Targi gastronomiczno-hotelarskie „Pyszna Polska 2017”. W dniu 2 czerwca 2017 r. uczniowie klasy II kt Technikum Nr 4, w ramach zajęć pracowni gastronomicznej, zwiedzili w Hali Stulecia we Wrocławiu targi gastronomiczno-hotelarskie Magdy Gessler „Pyszna polska 2017”. Obecność na Targach, których edycja nosiła nazwę „Nawigacja po gastronomicznej i hotelarskiej mapie Polski”, była dla uczniów niezwykłą, niecodzienną i inspirującą kulinarnie lekcją. W jej trakcie mogli oni zapoznać się ze zdrowym odżywianiem, z nowoczesnymi urządzeniami gastronomicznymi, systemami higieny wykorzystywanych w profesjonalnej kuchni oraz z nowoczesnym zarządzaniem lokalem gastronomicznym. Podczas Targów uczniowie nie tylko zgłębiali wiedzę gastronomiczną, spotkali się z gwiazdą gastronomii Magdą Gessler, ale również rozkoszowali się smakiem produktów, potraw oraz napojów serwowanych przez mistrzów kuchni. Izabela Szczęsny


2017.05.25 KONKURS „MŁODZI GOTUJĄ 2017” 

JAKUB I PIOTR WYRÓŻNIENI ZA PROFESJONALIZM W WOJEWÓDZKIM KONKURSIE „MŁODZI GOTUJĄ 2017”. Uczniowie Jakub Cer i Piotr Kopcik z klasy II kt TS nr 4, rywalizując z kilkudziesięcioma słyszącymi młodymi adeptami sztuki kulinarnej ze szkół województwa śląskiego, zdobyli wyróżnienie za profesjonalizm w X edycji wojewódzkiego konkursu „Młodzi gotują 2017”. Sporządzone przez nich danie główne – Kotleciki z fasoli i soczewicy w towarzystwie wołowiny z sosem pokrzywowym uzyskało uznanie Jury. Honorowy patronat nad konkursem, który odbył się w dniu 25 maja 2017 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Karola Adamieckiego w Dąbrowie Górniczej, sprawował Śląski Kurator Oświaty oraz Prezydent Miasta Dąbrowa Górnicza. Uczniom, których do udziału w konkursie przygotowała Izabela Szczęsny, serdecznie gratulujemy i życzymy wielu dalszych sukcesów w prezentacji swojej wiedzy i umiejętności kulinarnych. Izabela Szczęsny

 

2017.05.26 DZIEŃ OTWARTY I DZIEŃ RODZINY 

26 maja 2017 roku na terenie SOSW im. Konrada Mańki w Lublińcu obchodziliśmy Dzień Otwarty, Dzień Rodziny i podsumowanie Pozytywnej Kampanii. Odbył się uroczysty apel, w czasie którego zaprezentowali się uczniowie wszystkich szkół.Zobaczyliśmy zespół „Koniczynki” w piosence „Cztery słonie”. Potem zagrał zespół bębniarski „Tornado” i zatańczyła grupa „Ladys”. Zawód kucharza w humorystyczny sposób pokazał zespół „Cicho-sza”, a całość podsumował najnowszy film promocyjny Ośrodka. Cały apel poprowadzili uczniowie Szkół Ponadgimnazjalnych Monika, Szymon i Radek. Pan Dyrektor Marek Warwas w swoim wystąpieniu wymieniał sukcesy uczniów naszego Ośrodka w ogólnopolskich, wojewódzkich i powiatowych konkursach i olimpiadach. Równocześnie Pan Dyrektor gratulował zebranym rodzicom ich wspaniałych dzieci. Pani psycholog Anna Bogus podsumowała „Pozytywną Kampanię” wzmacniającą dobre zachowania, za które uczniowie zostali nagrodzeni dyplomami i biletami na wycieczkę. Pojedynczy uczniowie ze szkół otrzymali bony do sklepu a byli to: Mariusz Mańka, Mateusz Strużyk, Kacper Biela, Paweł Szyszka, Marcelina Pogodzińska, Karolina Ulfik i Damian Warzecha. Po apelu zostały posadzone specjalne „Pozyton-kwiatki” i zatańczono „Pozyton-taniec”. Akcję zakończyło wypuszczenie w niebo balona Pozytywnych Myśli. Zgromadzeni uczniowie i rodzice wzięli udział w Pikniku Rodzinnym, na którym można było smacznie zjeść i wziąć udział w wielu zabawach i przygotowanych atrakcjach. Dziękujemy za przygotowanie i udział. 


2017.05.24 WYCIECZKA DO ZAGRODY OWCZARKOWEJ  

W dniu 24.05.2017 r. klasy Przysposabiające do Pracy w Szkole Ponadgimnazjalnej wybrały się na wycieczkę rekreacyjno-edukacyjną do Wąsosza, gdzie mieści się „Zagroda Owczarkowa” – farma hodowlana zwierząt domowych.Uczniowie brali udział w warsztatach pt. „W gorącej wodzie kąpany”, gdzie uczyli się wyrobu domowego makaronu. Podczas warsztatów młodzież poznała rolę mąki w żywieniu człowieka oraz historię makaronu dawniej, a dziś. Zwiedzaliśmy całą zagrodę, a właścicielka opowiadała nam o zwierzętach domowych, które znajdują się w zagrodzie. Były tam między innymi : alpaki, bażanty, owce, króliki, pawie, kury kaczki, perliczki. Dowiedzieliśmy się o właściwościach odżywczych jajka oraz wysłuchaliśmy opowieści od jajka do kurczątka.Na zakończenie miłego pobytu właściciele zorganizowali nam ognisko z pieczonymi kiełbaskami oraz poczęstowano nas dżemem domowej roboty i smalcem.Zapraszamy wszystkich do zwiedzania zagrody !  UCZESTNICY  WYCIECZKI


Dyplomy uznania za zajęcie czołowych miejsc w XXII Edycji Regionalnego Konkursu Najsprawniejszy w zawodzie


2017.05.21 OGÓLNOPOLSKI KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

V MIEJSCE SEWERYNA W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE WIEDZY HISTORYCZNEJ 
W dniach 19-21 maja 2017 r. Seweryn Grześkowiak –  uczeń klasy I kt TS nr 4  brał udział  w XXI Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy Historycznej dla Uczniów Niesłyszących i Słabosłyszących, który odbył się w Zespole Szkół dla Niesłyszących i Słabosłyszących w Tarnowie. W finałowej rozgrywce Konkursu, którego tematem była „Droga Polaków do Niepodległości”, wzięło udział 29 uczniów, w tym 14 ze szkół ponadgimnazjalnych, z dziesięciu Ośrodków: Bydgoszczy, Krakowa, Lublińca, Przemyśla, Raciborza, Sławna, Tarnowa, Wrocławia oraz dwóch z Warszawy. Seweryn godnie zaprezentował Technikum naszego Ośrodka zajmując w swojej kategorii V miejsce. Serdecznie gratulujemy Sewerynowi i życzymy wielu dalszych sukcesów. W trakcie pobytu w Tarnowie uczeń miał możliwość poznać zabytki tego ważnego ośrodka turystycznego, kulturalnego oraz przemysłowego województwa małopolskiego, sięgającego początkami czasów piastowskich. Uczestniczył również w żywej lekcji historii w zrekonstruowanym grodzie słowiańskim z IX-XI wieku we wsi Stobierna, sięgającej czasów Kazimierza Wielkiego. W sobotę Seweryn brał udział w Międzynarodowej Nocy Muzeów. Zwiedził wystawę stałą „W kontuszu i przy szabli – Galeria Sztuki Dawnej ze zbiorów książąt Sanguszków” w zabytkowym Ratuszu Tarnowa, wybudowany na przełomie XV/XVI w., będącym od 1931 r. siedzibą muzeum. Zaś w Muzeum Etnograficznym podziwiał wystawę „Cyganie – historia i kultura” oraz wystawę poświęconą Japonii „Okaeri w domu Pana Toranagi”.
Kazimierz Ziółek 

2017.05.18 „GOTUJĄ Z NAJLEPSZYMI”

18 maja 2017 r. Nasza szkoła gościła Pana Grzegorza Bień finalistę programu telewizyjnego TV Silesia „8 smaków Europy” w 2015r. oraz uczestnika programu „Master Chef” w 2016r. Pomysłodawczynią zorganizowania spotkania kulinarnego była pani A.Gorąca – nauczycielka przedmiotów zawodowych wraz z dyrekcją SOSW. Pan Grzegorz przygotował fachowy pokaz sztuki kulinarnej dla klas uczących się na kierunku kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Nieoczekiwanie pokaz zamienił się we wspólną pracę. Pod okiem najlepszych nasi uczniowie zdobywali nowe umiejętności w czasie przygotowywania dań pokazowych, a mianowicie: sajgonki z dipem pomarańczowym. Degustacja sporządzonych potraw połączona z fachowym pokazem kelnerskim to miłe zakończenie wspólnych warsztatów kulinarnych. Obserwowanie pracy doświadczonego, choć młodego kucharza wzbogaciła proces dydaktyczny wśród uczniów niesłyszących, motywując do dalszej pracy i zdobywania lepszych kwalifikacji- za co panu Grzegorzowi serdecznie dziękujemy. GA



2017.05.17 INNOWACJA PEDAGOGICZNA 
Happy end innowacji pedagogicznej „Po polsku i angielsku”
17 maja 2017 r. uczniowie klas: II kt, III kt TS nr 4 i II kn ZSZ nr 1, wraz z nauczycielami prowadzącymi innowację, wzięli udział w  pracowni gastronomicznej w ostatnich zajęciach innowacji pedagogicznej „Po polsku i angielsku”. Była ona realizowana w szkołach ponadgimnazjalnych, od października 2016 r. do maja 2017 r.  Uroczystość podsumowania innowacji pedagogicznej „Po polsku i angielsku”, która odbyła się po zakończeniu ostatnich zajęć, zaszczycili  rodzice i opiekunowie uczniów biorących udział w innowacji,  pani Ewa Jeziorska – wicedyrektor Ośrodka, pani Sylwia Rose – kierownik szkolenia praktycznego, pani Ewa Berbesz - prezes Stowarzyszenia Na Rzecz Dzieci Niepełnosprawnych Słuchowo i Umysłowo „Uśmiech Dziecka”. Podczas uroczystości zakończenia innowacji zaproszeni goście podziwiali umiejętności naszych uczniów, degustując mało znane potrawy kuchni angielskiej, które w ramach ostatnich zajęć pt. „Szlakiem angielskich smaków” sporządzili uczniowie. Istotnym elementem uroczystości była projekcja filmu „Innowacja pedagogiczna. Po polsku i angielsku” dokumentującego realizację poszczególnych zajęć programu oraz wręczenie upominków książkowych dla uczestników innowacji. 
Izabela Szczęsny 


2017.05.10 PozytonApel - kwiecień

W dniu 10.05.2017 r. odbył się w Szkole Ponadgimnazjalnej-Pozytonapel, czyli apel Promujący Pozytywne Zachowania uczniów. Kwietniowi  Pozytoni, czyli uczniowie, którzy podjęli wyzwanie Pozytywnej Kampanii, zostali zaproszeni na środek auli i uhonorowani gromkimi brawami koleżanek, kolegów i nauczycieli. Wszyscy Pozytoni w nagrodę za swoje starania  otrzymali drobną słodycz oraz stanęli do  wspólnego Pozytonzdjęcia.Na zakończenie odbyła się próba Pozytondensu. Zaproszona na apel Pani Danuta  cierpliwie pokazywała nam kolejne kroki układu  tanecznego, a my wszyscy z pozytywną energią  naśladowaliśmy jej ruchy. Wspólna nauka tańca  wywołała wiele radości i śmiechu. Czeka nas jeszcze trochę pracy, ale do czerwcowego Pozytonheapeningu na pewno wszyscy zapamiętamy nowe kroki i wspólnie odtańczymy Pozytontaniec- taniec radości. A.Bogus


2017.04.28 POŻEGNANIE ABSOLWENTÓW KLASY IV it

Absolwenci kończący szkołę to:
- Anita Bereza
- Agnieszka Kupiec
Arkadiusz Godzik
- Dawid Odczyk
- Adrian Szczygioł


2017.04.28 SMAKI NATURY

W piątek 28 kwietnia 2017 r. świeże, w pełni naturalne soki z pomarańczy, marchwi i buraków, stanowiły wyjątkowo pyszny i zdrowy dodatek do drugiego śniadania społeczności uczniowskiej szkół ponadgimnazjalnych. Zostały one przygotowane bez żadnych konserwantów, w stu procentach z owoców i warzyw, przez uczniów klasy II kt TS nr 4 – Angelikę, Weronikę, Jakuba, Piotrka, Kamila i Roberta, wraz z nauczycielem zawodu Izabelą Szczęsny. Te niezwykle smakowite soki, współfinansowane ze środków Spółdzielni Uczniowskiej „Łasuch”, to prawdziwy zastrzyk naturalnej energii. Zaprzyjaźnijmy się na dobre z sokami z owoców i warzyw, sporządzajmy je sami i pijmy jak najczęściej. Utrzymują one nasz organizm w świetnej kondycji, dodają sił zarówno do nauki, jak i zabawy. Izabela Szczęsny

2017.04.26 GALA PODSUMOWUJĄCA KONKURSU „NAJSPRAWNIEJSZY W ZAWODZIE” UWIEŃCZONA SUKCESEM

XXII  Regionalny Konkurs „ Najsprawniejszy  zawodzie”  zakończył się sukcesem naszych uczniów. 26 kwietnia bieżącego roku sześcioro uczniów – Wioletta Kempa, Agnieszka Guzy, Lidia Kucharczyk, Jessica Cholewa, Marcelina Pogodzińska i Marcin Cornik uczestniczyło w Gali podsumowania zmagań konkursowych, walcząc o tytuł  Najsprawniejszego w zawodzie. W konkursie uczestniczyło 59 uczniów w 7 zawodach min. – kucharz, sprzedawca, ogrodnik, cukiernik, mechanik pojazdów samochodowych, murarz- tynkarz i pracownik pomocniczy obsługi hotelowej. Nasza drużyna walczyła w zawodzie sprzedawca, kucharz i ogrodnik. Tytuł Najsprawniejszego w zawodzie sprzedawca i tym samym zdobywając 1 miejsce uzyskała  Wioletta Kempa uczennicy III klasy ZSZ, natomiast tytuł Najsprawniejszych w zawodzie ogrodnik zdecydowanie należał w tym konkursie do ekipy lublinieckiej-  Marcina Cornika, który uplasował się na 1 miejscu i Marceliny Pogodzińskiej zajmującej – 3 miejsce ( uczniowie II i III klasy ZSZ).
Ważnym elementem podsumowującym konkurs był wywiad udzielany przez naszych laureatów i opiekuna do Gazety Częstochowskiej. Gratulacje !!!!!!!!!!  dla laureatów i uczestników konkursu. Podczas Gali wręczania nagród wśród wielu zaproszonych gości,  grupa teatralna Cicho- Sza gościnnie występowała w inscenizacji pt. Zupa Romana w roli głównej: Monika Prandzioch, Patrycja Szmidla i Piotr Kopcik przygotowanej przez opiekunkę panią Bożenę Jaskulską.  W imieniu uczestników konkursu  i społeczności szkolnej dziękujemy także Stowarzyszeniu Uśmiech Dziecka za możliwość wzięcia udziału po raz kolejny w tym prestiżowym konkursie.
 S.R.

 


2017.04.11 Apel na temat bezpieczeństwa w czasie Świąt Wielkanocnych

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych w szkole odbył się apel, na którym przypomniano o bezpieczeństwie. Uczniowie wzięli udział w sztafecie z jajkiem i szukali czekoladowych jajek. Na zakończenie uczniowie zjedli świąteczny żurek z jajkiem.

2017.04.05 Błękitny wieloryb i pozyton apel
Opis w przygotowaniu

2017.04.07 KONKURS PIECZENIA CIAST WIELKANOCNYCH

W okresie przedświątecznym w dniach od 3-7. 04. 2017 r. w klasach Przysposabiających do Pracy przeprowadzono na zajęciach kulinarnych Konkurs Pieczenia Ciast Wielkanocnych. Wszystkie klasy wykazały się dużą pomysłowością i kreatywnością. Klasa II p wykonała ciasto w kształcie  baranka wielkanocnego, klasa II p1 zrobiła z ciasta pisankę wielkanocną, a klasa III p upiekła zajączka wielkanocnego. Ocena pracy konkursowej była bardzo trudna i w nagrodę każda z klas otrzymała bogate stroiki wielkanocne, które ozdobiły każdą salę lekcyjną. ORGANIZATORZY  KONKURSU



2017.04.05 WARSZTATY BĘBNIARSKIE

Uczniowie klas „p” pod okiem pana Andrzeja doskonaliła swoje umiejętności gry na afrykańskich bębnach. Było bardzo wesoło, sympatycznie i głośno.

2017.04.04 XXII Regionalny Konkurs Najsprawniejszy w Zawodzie Kucharz

XXII Regionalny Konkurs  „Najsprawniejszy w Zawodzie Kucharz” w etapie praktycznym   rozstrzygnięty!!

W dniu 04.04.2017 r. w szkołach ponadgimnazjalnych odbył się etap praktyczny XXII Regionalnego Konkursu „Najsprawniejszy w Zawodzie Kucharz”. Do zmagań konkursowych przystąpiło 14 uczestników, którzy reprezentowali szkoły specjalne z Rudy Śląskiej, Zawiercia, Leśnicy,  Raciborza, Częstochowy i Lublińca – gospodarzy etapu praktycznego. Ze względu na dużą liczbę uczestników etap praktyczny został przeprowadzony w dwóch turach- porannej i popołudniowej. Młodzi mistrzowie kulinarni mieli do wykonania w ciągu 90 minut  1 zadanie spośród dwóch opracowanych, a mianowicie  „Racuszki drożdżowe i kisiel wiśniowy lub „ Racuszki drożdżowe i kisiel jabłkowy”.

   Młodzi  kucharze w przygotowaniu i podaniu potrawy wyrazili prawdziwą duszę artystyczną i wyczucie smaku gdzie swoje przedstawienie wyrazili na talerzu, który  był prawdziwą sceną a  aktorami stały się składniki i produkty, a w efekcie końcowym gotowa  potrawa.  

Zdecydowaną liderką 16 osobowej grupy uczestników okazała się Nikol Tiszbierek z Leśnicy uzyskując maksymalną ilość punktów -12, tuż za nią z 11,5 pkt. i tym samym  zdobywając równorzędnie  II miejsce  -Paulina Łysik z Częstochowy, Angelika Wyrwas z Zawiercia i Jessica Cholewa z Lublińca oraz III miejsce uzyskując 11 pkt. – Mateusz Turek z Częstochowy i Aleksandra Szedow z Raciborza.

Finał Konkursu w poszczególnych zawodach ( min. kucharz, ogrodnik i sprzedawca) odbędzie się  27 kwietnia w Zespole Szkół Specjalnych w Częstochowie- głównego organizatora konkursu. W tym też dniu nastąpi uroczysta inauguracja  wręczenia dyplomów i nagród. Gościnnie podczas Galii wystąpi również grupa teatralna   „Cicho- sza” z naszego Ośrodka. 

Życzymy wszystkim uczestnikom powodzenia i mocno trzymamy kciuki za naszych uczestników.   S.R.

    

2017.03.31 Wiosenna kanapka

W piątek 31 marca 2017 r. wiosenne kanapki przyrządzone na bazie chrupiącej bagietki ze świeżutkim białym serkiem z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku były kolejnym wyjątkowym urozmaiceniem drugiego śniadania społeczności uczniowskiej szkół ponadgimnazjalnych. Jak zwykle zostały one przygotowane przez uczniów klasy II kt TS nr 4 – Angelikę, Weronikę, Jakuba, Piotrka i Roberta, wraz z nauczycielem zawodu Izabelą Szczęsny. Wytworzenie dietetycznego serka wiosennych kanapek uczniowie rozpoczęli od podgrzania maślanki. Gdy oddzieliła się od niej serwatka delikatnie zebrali ją łyżką cedzakową i odsączyli na sicie. Uzyskany w ten sposób serek uczniowie wzbogacili posiekanym szczypiorkiem i startą rzodkiewką oraz przyprawili solą i pieprzem do smaku. Po pokrojeniu wieloziarnistej bagietki na cienkie kromki, posmarowaniu ich serkiem i dodaniu na wierzch plasterka rzodkiewki wiosenne kanapki,  bogate w białko i ogrom witamin, były gotowe do serwowania podczas przerwy śniadaniowej. Marzec i kwiecień to miesiące, w których nasze organizmy najbardziej odczuwają brak witamin, a kubki smakowe zaczynają domagać się świeżych produktów. Te niezwykle lekkie wiosenne kanapki, współfinansowane ze środków Spółdzielni Uczniowskiej „Łasuch”, pozwalają zadbać o linię i sprawiają też, że nasza odporność po okresie zimowym się wzmocni, a braki witamin zostaną uzupełnione. Musiały być one wyjątkowo pyszne, bo szybko znikały z talerzy. Róbmy jak najczęściej wiosenne kanapki z serkiem i nowalijkami.        Izabela Szczęsny


2017.03.30 WIELKANOCNY KONKURS WIEDZY

W dniach 27-30. 03. 2017 r. w klasach Przysposabiających do pracy : II p, II p1, III p odbył się Wielkanocny Konkurs Wiedzy. Uczniowie uzupełniali testy dostosowane do swoich możliwości. Konkurs przeprowadziła pani W. Krajewska-Hucz.
Największą ilość pkt. zebrała klasa II p1, następnie klasa III p i klasa II p.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody i upominki. 
Organizator Konkursu


 
                                                                                             
                                 

 2017.03.27 Rekolekcje wielkopostne w Szkołach Ponadgimnazjalnych

Rekolekcje Wielkopostne w Szkołach Ponadgimnazjalnych
Tegoroczne rekolekcje szkolne poprowadził ks. Grzegorz Sokalski. Pierwszego dnia przeżywaliśmy Drogę Krzyżową, drugiego przypomnieliśmy sobie znaczenie wiary, a trzeciego uczestniczyliśmy we Mszy Świętej.


2017.03.24-25 Podium dla kucharzy w Żarach

Uczniowie Naszej szkoły uczestniczyli w kolejnej edycji Ogólnopolskiego  Konkursu  Wiedzy Kucharskiej. Tegoroczny konkurs odbył się w dniach 24-25.03.2017 r. w Żarach.
 W tym roku gospodarzem konkursu był Ośrodek dla Dzieci z wadami słuchu i mowy w Żarch. Zaproszenie przyjęło 9 ośrodków z całej Polski: Bydgoszcz, Lubliniec, Łódź, Otwock, Poznań, Radom, Sławno, Wrocław oraz Żary. W konkursie łącznie wzięło udział 21 uczniów. Nasz Ośrodek reprezentowali uczniowie technikum: Karolina Ulfik, Marcin Witek, Szymon Matusek  przygotowani przez nauczyciela zawodu panią Agnieszkę Gorąca.
Udział w konkursie umożliwia najlepszym uczniom zaprezentowanie na szczeblu ogólnopolskim swojej wiedzy teoretycznej, którą nabyli w dotychczasowej edukacji szkolonej. Konkurs przebiegał  w formie pisemnej. Zadaniem uczniów było rozwiązanie testu składającego się z 40 pytań z zakresu kwalifikacji T6, opracowanego przez nauczycieli zawodu.
Wyniki w  klasyfikacji indywidualnej:
  • I miejsce: Monika Cendrowska - Otwock
  • II miejsce: Szymon Matusek – Lubliniec
  • III miejsce: Karolina Ulfik - Lubliniec
W klasyfikacji zespołowej:
  • I miejsce Radom
  • II miejsce: Otwock
  • III miejsce: Lubliniec
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu i życzymy dalszych sukcesów Kolejna edycja konkursu odbędzie się we Wrocławiu.  GA


2017.03.23 Podium dla sprzedawców i ogrodników po etapie praktycznym

23.03. 2017 roku uczniowie z naszej szkoły brali udział  w XXII Regionalnym Konkursie „Najsprawniejszy w Zawodzie” – ogrodnik i sprzedawca w  etapie praktycznym . Organizatorem tego etapu był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 7 w Rudzie Śląskiej przy ul. Bujoczka 2. Grupa ogrodników- Marcelina, Marcin i Krzysiu oraz sprzedawców- Wiola i Aga rywalizowała z uczniami z Dąbrowy Górniczej, Leśnicy, Chorzowa, Siemianowic Śląskich i Rudy Śląskiej. Łącznie w dwóch zawodach do etapu praktycznego przystąpiło 16 uczniów( po 8 na każdy zawód). Po zaciętych bojach trójka naszych uczniów wywalczyła najwyższe miejsca: Marcin Cornik – I miejsce, Marcelina Pogodzińska i Wioletta Kempa – II miejsce  uzyskując tym samym tytuł Najsprawniejszego w zawodzie.

Gratulacje dla wszystkich uczestników Konkursu!

2017.03.21 Pierwszy dzień wiosny


2017.03.17 III Ogólnopolski Konkurs Polsko-Angielskiej Wiedzy Gastronomicznej

W dniach 17 – 18 marca 2017 r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Konrada Mańki w Lublińcu odbyła się trzecia edycja Ogólnopolskiego Konkursu Polsko-Angielskiej Wiedzy Gastronomicznej dla Niesłyszących i Słabosłyszących, nad którym patronat honorowy sprawował Starosta Lubliniecki Joachim Smyła.     
W finałowej rywalizacji Konkursu, który popularyzował wiedzę gastronomiczną w językach polskim i angielskim wśród młodzieży niesłyszącej i słabosłyszącej, wzięli udział uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz ze Specjalnych Ośrodków Szkolno-Wychowawczych z Bydgoszczy, Krakowa, Otwocka, Warszawy, oraz gospodarza i organizatora Konkursu – Lublińca.
Uczestników Konkursu bardzo serdecznie powitała wicedyrektor lublinieckiego Ośrodka pani Ewa Jeziorska składając wszystkim finalistom życzenia osiągnięcia jak najlepszych wyników w konkursowej rywalizacji W części artystycznej Konkursu, podczas jego inauguracji, jak i zakończenia, wystąpiła działająca w Ośrodku grupa teatralna „Cicho-sza”, pod kierunkiem wychowawczyni Bożeny Jaskulskiej. Zaprezentowała ona inscenizację piosenki niemieckiej grupy muzycznej Schrott nach 8 –  Zuppa Romana oraz prezentację piosenki w języku migowym pod tytułem „Colour of your life”, w wykonaniu polskiego piosenkarza Michała Szpaka.
Konkurs składał się z dwóch etapów, przygotowanych przez Izabelę Szczęsny – nauczyciela przedmiotów gastronomicznych i Joannę Kulik – nauczyciela języka angielskiego Pierwszy był testem wiedzy z zakresu gastronomii w języku polskim i języku angielskim, a drugi polegał na wykonaniu potrawy konkursowej – jajka po szkocku według przepisu podanego w języku angielskim.
W konkursowej rywalizacji na szczeblu indywidualnym najlepszą okazała się Monika Cendrowska – uczennica klasy czwartej technikum ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Nr 2 dla Dzieci Niesłyszących, Słabosłyszących oraz z Autyzmem w Otwocku. Drugie miejsce zdobył Szymon Matusek – uczeń klasy pierwszej technikum ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Konrada Mańki w Lublińcu, a trzecie Kamil Krupa – uczeń klasy trzeciej zasadniczej szkoły zawodowej z Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Nr 2 dla Dzieci i Młodzieży Słabosłyszącej i Niesłyszącej im. gen. Stanisława Maczka w Bydgoszczy. W klasyfikacji zespołowej najlepszą była drużyna z Ośrodka w Bydgoszczy, drugie miejsce zdobyła drużyna ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Niesłyszących w Krakowie, a trzecie z Otwocka. Zwycięzcy otrzymali cenne nagrody i puchary Starosty Powiatu Lublinieckiego, które wręczył wiceprzewodniczący Rady Powiatu Lublinieckiego Zygmunt Tabor wraz z dyrektorem Ośrodka Markiem Warwasem.
Organizatorzy serdecznie gratulują zwycięzcom oraz dziękują Fundatorom nagród: Staroście Powiatu Lublinieckiego, Stowarzyszeniu na Rzecz Osób Niepełnosprawnych Słuchowo i Umysłowo „Uśmiech Dziecka” w Lublińcu, Wydawnictwu REA-SJ, Oxford Uniwersity Press Polska Sp. z o.o., a także Sponsorom konkursu – Urzędowi Miasta w Lublińcu, firmom: Lidl Polska, Fermie Drobiu BIOS Rafał Głowa Lubliniec, PPHU ARPOL EXPORT IMPORT Bożena Pluta Ciasna, Hurtowni Artykułów Biurowych i Szkolnych NOVA Lubliniec, Zakładowi Masarskiemu Małgorzata i Eugeniusz Jędrycha Panki, Piekarni-Cukierni Zbigniew Wiatrek Lubliniec, Piekarni „U Wieczorka” Jolanta Kozieł, Piekarni-Ciastkarni Jan Kampa, PPUH GATO Restauracja Zakątek Dobrego Smaku M. J. Krych, Oberży „Pod Orzechem” Sadów, Zespołowi Gastronomicznemu Romuald Wiciński ANTARES Lubliniec, Gospoda „Uroczysko” Lipie Śląskie za okazany „Dar Serca” uczniom niesłyszącym i słabosłyszących.  
Imprezą towarzyszącą Konkursowi był pokaz sztuki kulinarnej, przeprowadzony przez pana Grzegorza Bienia – absolwenta Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Tarnowskich Górach w zawodzie kucharz, dla którego gotowanie jest wielką pasją. Mimo młodego wieku, ma już za sobą liczne sukcesy w konkursach kulinarnych. W 2015 r. wygrał drugą edycję kulinarnego programu telewizyjnego „8 Smaków Europy” Telewizji TV Silesia. W 2016 r. był w gronie finałowej "14" polskiej edycji programu Master Chef.  Przygotował on przystawkę –  śledź z konfiturą z czerwonej cebuli i pianą chrzanową z grzanką. Więcej...

Kazimierz Ziółek

2017.02.24 Gimnazjaliści poznali zawody gastronomiczne, w których mogą kształcić się w szkołach naszego Ośrodka

Ostatni rok nauki w gimnazjum to czas, kiedy młodzi ludzie podejmują ważne dla nich decyzje związane z wyborem zawodu oraz planowaniem kształcenia i kariery zawodowej.
Jak co roku w działaniach doradczych umożliwiających uczniom klas gimnazjalnych poznanie aktualnej oferty edukacyjnej szkół ponadgimnazjalnych i wspomaganiu ich w zakresie świadomego i trafniejszego wyboru zawodu towarzyszą nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych Ośrodka. W dniu 24 lutego br. uczniowie klasy III An Gimnazjum nr 5, wraz z wychowawcą, brali udział w zajęciach pracowni gastronomicznej klasy II kt Technikum Nr 4. W trakcie zajęć, przygotowanych i prowadzonych przez nauczyciela zawodu Izabelę Szczęsny, uczniowie zapoznali się z dwoma zawodami gastronomicznymi nauczanymi w szkołach ponadgimnazjalnych naszego Ośrodka: kucharz na poziomie zasadniczym zawodowym oraz technik żywienia i usług gastronomicznych na poziomie średnim. Gimnazjaliści uzyskali również informację dotyczącą warunków i rynku pracy w tych zawodach oraz poszerzyli swoje edukacyjne i zawodowe perspektywy. W ramach zajęć uczniowie gimnazjum poznali też historię, moc smaku i aromatu herbaty. Dowiedzieli się jaką herbatę wybrać, która jest najzdrowsza i ma najwięcej wartości, jakie są sposoby parzenia i podawania herbaty. Mieli możliwość jej samodzielnego zaparzenia według sposobów z różnych stron świata i skosztowania jej naparu.

Izabela Szczęsny

2017.02.23 Wycieczka zawodoznawcza

W dniu 23 lutego 2017 r. uczniowie klasy III kt Technikum Nr 4 kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach zajęć usług gastronomicznych oraz pracowni obsługi klienta, uczestniczyli, pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych Izabeli Szczęsny, w wycieczce zawodoznawczej do Hotelu Zamek Lubliniec. Zwiedzając salę restauracyjną, bar, pomieszczenia magazynowe kuchni oraz sale konferencyjne uczniowie zapoznali się z wyposażeniem i działalnością biznesowo-gastronomiczną czterogwiazdkowego Hotelu Zamek Lubliniec, zrzeszonego w Fundacji Hotele Historyczne. Uczniowie mieli możliwość bezpośredniej obserwacji organizacji pracy restauracji hotelowej od wczesnych godzin porannych, kiedy wydawane są śniadania dla gości hotelu w formie samoobsługowego bufetu, a także czynności przygotowania restauracji przez kelnera do obsługi gości, czyli nakrycia do serwisu a’la carte. Uczniowie dowiedzieli się również, jak zmieniać wystrój sal konferencyjnych w zależności od ich aktualnego przeznaczenia, jak przygotować je do konferencji lub bankietu. Ciekawość uczniów wzbudził również bar, w którym mogli zapoznać się z jego wyposażeniem oraz narzędziami pracy barmana. Pobyt w Hotelu pogłębił wiedzę uczniów zdobytą podczas zajęć lekcyjnych w szkole oraz umożliwił im zapoznanie się z rzeczywistym miejscem pracy technika żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie zdobyli wiele cennych wiadomości, które mogą wykorzystać w dalszej ścieżce zawodowej.

Izabela Szczęsny

2017.02.10 Owocowe smaki – kisiel jabłkowy, pomarańczowy i wiśniowy 

W piątek, 10 lutego 2017 r., Andżelika, Jakub, Piotr, Robert i Kamil –  uczniowie klasy II kt TS nr 4 – wraz z nauczycielem zawodu Izabelą Szczęsny, przygotowali po raz kolejny, w ramach zajęć pracowni gastronomicznej, deserowe urozmaicenie drugiego śniadania społeczności uczniowskiej szkół ponadgimnazjalnych. Pod hasłem „Owocowe smaki”, serwowano zdrowy i smaczny kisiel jabłkowy, pomarańczowy i wiśniowy, nie jakiś tam z torebki ale z owoców, ugotowanych, posłodzonych i zagęszczonych. Smakował on wszystkim wyśmienicie. Ten słodki deser żelujący świetny dla wszystkich, przygotowywany z wywaru gotowanych owoców, zagęszczany mąką ziemniaczaną, będący źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, współfinansowany został ze środków Spółdzielni Uczniowskiej „Łasuch”. Przepis tego witaminowego deseru, łatwego do samodzielnego sporządzenia, który smakuje każdą porą roku na ciepło lub na zimno, zamieszczony został na łamach lutowego numeru szkolnej gazetki „W twoich rękach”.

Izabela Szczęsny

2017.02.09 Dzień Pizzy

Z okazji Dnia Pizzy (9 luty) klasa III kt TS została zaproszona do Pizzerii La Familia na zajęcia praktyczne, w ramach zajęć dualnych u pracodawcy. Korzystając z zaproszenia Nasi uczniowie z wielką ochotą i zapałem przystąpili do pracy wspólnie z wykwalifikowanym zespołem zakładu. Poznali tajniki przygotowania włoskiej pizzy pieczonej na cienkim cieście z pieca opalanego drewnem oraz zapoznali się z pracą na różnych stanowiskach pracy w kuchni oraz obsługi klienta. Włoski specjał w  pizzerii przyrządzany jest według tradycyjnych przepisów i z oryginalnych włoskich surowców. Miłym zakończeniem zajęć była wspólna degustacja własnoręcznie przygotowanych pizz oraz pamiątkowe dyplomy od kierownictwa zakładu. Dzień Pizzy w La familia Nasi uczniowie długo będą mile wspominać. GA



2016.12.14   VII Szkolny Konkurs Wiedzy Kucharskiej

Uczniowie Naszej szkoły uczestniczyli w kolejnej edycji Szkolnego  Konkursu  Wiedzy Kucharskiej.   
Tegoroczny konkurs odbył się 14.12.2016 r. Udział w konkursie umożliwia uczniom ZSZ i TS zaprezentowanie na szczeblu szkolnym swojej wiedzy teoretycznej, którą nabyli w dotychczasowej edukacji szkolonej. Konkurs przebiegał w formie pisemnej. Zadaniem uczniów było rozwiązanie testu składającego się z 50 pytań opracowanych przez nauczycieli zawodu.
W konkursie wzięło udział 17 uczniów  z ZSZ oraz TS.
Celem konkursu było wyłonienie najlepszych uczniów, którzy będą Nasz Ośrodek reprezentować w Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy Kucharskiej w Żarach.
Wyniki szkolnego konkursu:
1 miejsce – Karolina Ulfik
1 miejsce – Marcin Witek
1 miejsce – Szymon Matusek
Wręczenie nagród i dyplomów oraz wyłonienie laureatów Szkolnego Konkursu Wiedzy Kucharskiej zostały przedstawione w styczniu na apelu szkolnym.
Zwycięzcom życzymy powodzenia w Żarach. GA