Znajdź na stronie
Modyfikacja: 2017-02-15
Przejdź do treści

Menu główne:

2016.10.25

container
2016.10.25 Światowy Dzień Makaronu
Makaron jest produktem bardzo prostym w przygotowaniu i znanym pod każdą szerokością geograficzną. Doliczono się ponad 600 gatunków i kształtów makaronu. Dla wszystkich fanów tego produktu spożywczego na wszystkich kontynentach 40 producentów tego popularnego i pożywnego produktu ustanowiło w 1995 roku 25 października Światowym Dniem Makaronu.
Do obchodów Światowego Dnia Makaronu, który w 2016 r. przypadł we wtorek 25 października, przyłączyli się również uczniowie klasy II kt Technikum Nr 4 naszego Ośrodka kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie z wielką energią i zapałem zagniatali, wyrabiali i wałkowali ciasto, z którego przygotowali i ugotowali makaron w kształcie nitek. Makaron stanowił dodatek do sporządzonego również samodzielnie przez uczniów znanego w kuchni śląskiej rozgrzewającego i dobrego na jesienne przeziębienia i smutki rosołu. Delektując się gorącym rosołem ze smakowitym makaronem własnego wyrobu i natką pietruszki dzielono się pomysłami na kolejne dania z zastosowaniem makaronu.
Izabela Szczęsny
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego